Energetické zdroje

03.11.2016 15:09

Na Náchodsku nenalezneme větší energetické zdroje pro rozvodnou síť kromě teplárny na zemní plyn v Náchodě. Její tepelný výkon dosahuje 108 MWt a je tu také instalovaný elektrický výkon 17 MW (odkaz). Máme zde ale již také řadu obnovitelných zdrojů energie.

Z fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem větším než 1 MW zde najdeme 5 takových zařízení (odkaz) a větší počet elektráren s nižším výkonem (včetně střešních).

Z bioplynových stanic zde najdeme jen ty zemědělské, případně k ČOV. Větší tepelný či elektrický výkon než 1 MW mají jen stanice v Červeném Kostelci a v České Metuji (mapa). U velkých zemědělských stanic se ztrácí ekologický efekt, protože jako substrát v nich nejsou využívány jen zemědělské odpady, ale více kukuřice, a to ze širšího okolí (s delší dopravou).

V Královéhradeckém kraji najdeme velké větrné elektrárny jen ve Vítězné u Dvora Králové a dvě ve Zlaté Olešnici. Elektrárna ve Vítězné je ale vysoká 175 metrů, má výkon 3 MW a při spuštění v roce 2014 se stala největší v Česku. Již v 90. letech se objevily větrníky také v Novém Hrádku (okres Náchod). Hlučná technologie a umístění blízko obce ale vedly k zastavení provozu a pozdějšímu odstranění větrníků. Přestože se stavbou nových větrníků později souhlasila většina obyvatel a rozpočet městyse mohly obohatit o 100 tisíc ročně, ČEZ od instalace upustil (odkaz). Kromě oblasti Nového Hrádku najdeme místa s dostatečným větrným potenciálem na Broumovsku, využití tu ale brání ochrana krajinné oblasti (studie Komory OZE 2015). Malé ostrůvky s dostatečným potenciálem by šlo najít ještě v Podkrkonoší. Větrná energetika není místně bezvýznamná - pohony pro větrníky se vyrábějí v Hronově (Wikov).

Velký potenciál mají decentralizované obnovitelné zdroje. Jde o využití sluneční energie (ohřev a fotovoltaika na střechách), tepelných čerpadel a palivové biomasy (dřevo, pelety aj.) přímo v domácnostech.