Jak na odpady

26.03.2018 22:57

Začátkem března 2018 jsme se Zvonečníkem a MDA uspořádali v Lidovém domě debatu k odpadům - ekopřístup se vyplatí. Bohužel praxe i v našem regionu svědčí o zájmu řady radnic vyjít vstříc jen zákonným požadavkům. Zpravidla chybí kontejnery pro kovové obaly, jen marně mohou občané čekat na hnědé popelnice na bioodpad, je zde malá ochota zavádět motivační systémy třídění odpadů a radnicím kolikrát stačí pobavit se o nakládání s odpady s velkou svozovou firmou.

Výstupy z debaty v Lidovém domě jsou dostupné na www.klimazmeny.cz

Motivační systém třídění odpadů již zkouší Jaroměř, viz zpráva -zde-. Pro zavedení hnědých popelnic na bioodpad se nabízí využít nabídky bioplynové stanice v Úpici (viz odkaz), která je díky hygienizační jednotce schopná využít i živočišné odpady. Nebo se dá využít koncovka v některé z kompostáren (mohu doporučit EKO Broumovsko). Není problém ze strany obcí avizovat zájem a sejít se může hned vícero nabídek různých místních zpracovatelů bioodpadu. Z hlediska životního prostředí je pak ideální, aby i kompost z kompostárny nekončil na skládce, ale spíše vrátil zemědělské půdě různé minerální a organické látky. Zemědělské půdy v Česku jsou ohrožené erozí a umělá hnojiva je nejsou schopná dlouhodobě uspokojit. Kovový odpad sice může být nákladné vytřídit, je ale také surovinou s vysokými výkupními cenami.

Množství směsného odpadu lze stále výrazně snížit v řadě obcí. Jde hlavně o to si tuto možnost vynutit a také platit jen za skutečně vyprodukované množství odpadů. Třídění se musí občanům vyplatit a mít pro něj také dobré možnosti.

Jiří Jakl